Csokis-cseresznyés gyümölcskenyérke


Ez a recept nagy megtiszteltetésemre megjelent a Vidék íze magazinban a nyáron.

Nagyon köszönöm Palágyi Editnek az interjút :)


A süti már-már egészséges: teljes kiőrlésű, cukormentes és laktózmentes. Más gyümölccsel is jól működik.

Hozzávalók (10 db muffinhoz):


  • 220 g teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 60 g erythritol
  • 2 db tojás
  • 150 ml (laktózmentes) tejföl (vagy joghurt)
  • 110 ml olívaolaj vagy 120g puha vaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 35 g diabetikus csokoládé (fehér- és ét-)
  • 15 dkg cseresznye (vagy meggy)
Opcionális - máz:
  • 1 doboz (laktózmentes) krémtúró (250g)
  • 5-6 evőkanál por erytrit
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 30 perc

  1. A sütőt előmelegítem 220 fokra.
  2. Összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, sütőport és az erythritet.
  3. Egy másik tálban felverem a tojásokat, hozzáadom a joghurtot vagy tejfölt, olajat és vanília aromát. Turmixgéppel (vagy villával) egy kicsit összedolgozom.
  4. A joghurtos masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez, és jól összedolgozom
  5. Beleszórom a tésztába a csokit és a cseresznyét is.
  6. Megtöltöm a muffin formákat, majd kb. 5-10 percig 220 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütöm. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjenek. 
  7. Ha teszek rá mázt, akkor mindenképp megvárom, míg a sütik kihűlnek, különben lefolyik róluk a krém!
  8. A mázhoz annyi porcukrot teszek, hogy viszonylag sűrű állagú legyen.

Megjegyzések