Epres-ricottás-mosolygós süti
Volt otthon eper és ricotta... ebből született ez a vidám, mosolygós tavaszi süti :)
Ha ügyesek vagytok, egy mosolyt is kaptok, amikor felvágjátok a sütit. Kell ennél jobb napindító?
Ha ügyesek vagytok, egy mosolyt is kaptok, amikor felvágjátok a sütit. Kell ennél jobb napindító?
Hozzávalók
- 1.75 bögre teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt (vagy más teljes kiőrlésű liszt)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 120 g erythritol
- 1 citromból nyert citromhéj
- 2 db tojás
- 120 ml tej
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 0.5 teáskanál vanília aroma
- 100 ml olívaolaj
- 250 g eper
Töltelék
- 100 g ricotta
- 3 ek erythritol
- 0.5 teáskanál vanília aroma
Elkészítés
- A tejbe belecsepegtetjük a citromlevet és félretesszük pihenni, hogy egy kicsit összerántsa, joghurtszerűvé.
- Összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, sütőport és sót.
- A citromhéjat ráreszeljük az erytritre, és jól összekeverjük őket.
- A 2 tojást lazán felverjük (nem habosra, csak éppen hogy), hozzáadjuk a citromhéjas erytritet, az olívaolajat (vagy más zsiradékot), a tejet és a vanília aromát.
- A száraz és nedves hozzávalókat összedolgozzuk - ez könnyebb lesz, ha a lisztet szép apránként szórjuk bele a tojásos masszába.
- Viszonylag sűrű tésztát kapunk. Ha nem így van, akkor még pár kanál lisztet szórjunk bele. Ha a lisztet nem akarja felvenni, akkor még folyadékot adjunk hozzá (inkább tejet, mint zsiradékot).
- 8-10 szem kivételével beleszórjuk a felszeletelt epret a már összeállt tésztába és párszor keverünk rajta.
Töltelék - Elkészítjük a tölteléket: jól összekeverjük a ricottát, vaníliát és 3 kanál erytritet.
- A tészta felét beleöntjük a sütőformába.
- A formában levő tésztára egy hosszú csíkban rákanalazzuk a ricottás tölteléket.
- A ricottára tegyünk pár szem vagy pár szelet epret.
- Ezután öntsük a formába a maradék tésztát is. A tetejére díszítésként még tegyünk pár epret, illetve szórjuk meg egy kis erytrittel.
Sütés - 220 fokra előmelegített sütőben kezdjük sütni.
- 4-5 perc után csökkentsük a hőmérsékletet kb. 180 fokra és süssük így 45 percig.
- Ellenőrizzük egy hústűvel vagy villával, hogy készen van-e. Ha nem ragad rá tészta, akkor készen van - egy kis ricotta természetesen okés. Remélhetőleg a tietek is olyan szépen meg fog emelkedni, mint az enyém.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése