Cukkini kenyér
Feltűnhetett már, hogy a cukkini az a zöldség, amiről elsősorban édességek jutnak eszembe: keksz, muffin, kenyér, zabkása és még folytathatnám. De talán mind közül a legjobb, a cukkini kenyér.
Én fűszereket és kakaóbab darabokat szórtam bele, de csokival, dióval, aszalt gyümölccsel is szuper.
A cukkini lággyá és édessé teszi a tésztát - így kevesebb vajat/olajat, édesítőszert kell használni. Az íze alapján nem lehet kitalálni, hogy zöldség is van benne - maximum az apró zöld darabkák alapján kezdenek el találgatni az emberek :)
TIPP! Noha már számos cukkinis sütit készítettem, most találtam rá egy remek tippre ezekkel kapcsolatban: a robotgépben ledarált cukkiniből egy konyharuha segítségével kipasszírozom a felesleges nedvességet. Így kevésbé lesz nedves a tészta, jobban megemelkedik és jobban átsül.
CUKKINI KENYÉR
1db 28 cm-es kenyérhez vagy kb. 8 db kis kenyérformához
1 db kis kenyérben 26-30g lassú szénhidrát van
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini
- 2 és 2/3 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (kb. 640ml a mérőedényben/335 gramm)
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.25 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szerecsendió (opcionális)
- 1 teáskanál só
- 2 tojásfehérje
- 1/2 bögre erytrit
- 2/3 bögre olivaolaj (160 ml)
- 2 teáskanál vanília aroma
- kakaóbab, diabetikus csoki, aszalt gyümölcs, magvak - vagy ezek keveréke
- 2 evőkanál erytrit a tetejére
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 220 fokra. Előkészítem a sütőformákat. Ha fém sütőformát használok, kikenem olajjal.
- Robotgépben összeaprítom a cukkinit. Átteszem egy konyharuhába és kipréselem belőle a nedvességet. Kb. 2,5-3 bögre cukkinipépet kapok.
- Összekeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót, sót.
- Egy másik tálban felverem a tojásfehérjéket, hozzáadom az erytritet, olajat és vanília aromát.
- Hozzáadom a cukkinipépet. Eldolgozom.
- A cukkinis masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez, és jól összekeverem.
- Ezen a ponton összetöröm kicsit a kakaóbab szemeket (csokit, diót, stb) és beleszórom a lisztes keverékbe. A kakaóbab a diabetikus csokinál jóval egészségesebb!
- Megtöltöm a kenyér formá(ka)t.
- A végén megszórom a kenyerek tetejét egy kis erytrittel.
- 5 percig 220 fokon, utána még kb. 25 percig 175 fokon sütöm a kenyereket. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy szépen megemelkedjenek.
(1 db nagy kenyér sütése esetén a sütési idő kb. 50 perc) - Napokig elállnak légmentesen lezárt dobozban. Vajjal, lekvárral, mandulavajjal és magában is remek.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése