Cukkini kenyér

Feltűnhetett már, hogy a cukkini az a zöldség, amiről elsősorban édességek jutnak eszembe: keksz, muffin, kenyér, zabkása és még folytathatnám. De talán mind közül a legjobb, a cukkini kenyér. 
Én fűszereket és kakaóbab darabokat szórtam bele, de csokival, dióval, aszalt gyümölccsel is szuper.

A cukkini lággyá és édessé teszi a tésztát - így kevesebb vajat/olajat, édesítőszert kell használni. Az íze alapján nem lehet kitalálni, hogy zöldség is van benne - maximum az apró zöld darabkák alapján kezdenek el találgatni az emberek :) 


TIPP! Noha már számos cukkinis sütit készítettem, most találtam rá egy remek tippre ezekkel kapcsolatban: a robotgépben ledarált cukkiniből egy konyharuha segítségével kipasszírozom a felesleges nedvességet. Így kevésbé lesz nedves a tészta, jobban megemelkedik és jobban átsül. 


CUKKINI KENYÉR
1db 28 cm-es kenyérhez vagy kb. 8 db kis kenyérformához
1 db kis kenyérben 26-30g lassú szénhidrát van

Hozzávalók:
  • 2 közepes cukkini
  • 2 és 2/3 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (kb. 640ml a mérőedényben/335 gramm)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 0.25 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál fahéj
  • 0.25 teáskanál szerecsendió (opcionális)
  • 1 teáskanál só
  • 2 tojásfehérje
  • 1/2 bögre erytrit
  • 2/3 bögre olivaolaj (160 ml)
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • kakaóbab, diabetikus csoki, aszalt gyümölcs, magvak - vagy ezek keveréke
  • 2 evőkanál erytrit a tetejére
Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítem 220 fokra. Előkészítem a sütőformákat. Ha fém sütőformát használok, kikenem olajjal.
  2. Robotgépben összeaprítom a cukkinit. Átteszem egy konyharuhába és kipréselem belőle a nedvességet. Kb. 2,5-3 bögre cukkinipépet kapok.
  3. Összekeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót, sót.
  4. Egy másik tálban felverem a tojásfehérjéket, hozzáadom az erytritet, olajat és vanília aromát.
  5. Hozzáadom a cukkinipépet. Eldolgozom.
  6. A cukkinis masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez, és jól összekeverem.
  7. Ezen a ponton összetöröm kicsit a kakaóbab szemeket (csokit, diót, stb) és beleszórom a lisztes keverékbe. A kakaóbab a diabetikus csokinál jóval egészségesebb!
  8. Megtöltöm a kenyér formá(ka)t.
  9. A végén megszórom a kenyerek tetejét egy kis erytrittel.
  10. 5 percig 220 fokon, utána még kb. 25 percig 175 fokon sütöm a kenyereket. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy szépen megemelkedjenek.
    (1 db nagy kenyér sütése esetén a sütési idő kb. 50 perc)
  11. Napokig elállnak légmentesen lezárt dobozban. Vajjal, lekvárral, mandulavajjal és magában is remek.



Megjegyzések