Proteines-cukkinis muffin meglepivel

Triatlon versenyen indult hétvégén a párom, úgyhogy kicsit felturbóztam a már amúgy is über egészséges cukkinis muffinomat: egy kis fehérjeporral.
Na jó, a teljes képhez hozzátartozik, hogy nem volt otthon elég lisztem, de mindenképp sütni akartam egy teljes adag muffint :)

Több okból is beleszerettem ebbe a receptbe. Érzések és statisztikák alapján is:
1. Nagyon finom! És van a közepében meglepetés! :) Isteni az olvadós sült sárgabarack töltelék, mintha egy jó adag barack lekvár lenne benne. Akinek belefér, az tegyen bele egy kis csokit is - a meglepetés mindenképp akkor a legütősebb, ha melegen fogyasztod.
2. Hozzájárul a napi elfogyasztandó zöldség adagodhoz (az ilyen édességek szinte már kóstolás előtt a kedvenceim)
3. Egy muffinban csak 120 kalória és 10-11g szénhidrát van. Ebből csak 3g gyors felszívódású.
4. Egy muffin 8,5 g fehérjét tartalmaz - ebből 6g-ért a fehérjepor a felelős.
5. Csökkentett zsír- és koleszterintartalom. A cukkininek hála kevesebb zsiradék is elég, illetve a tojássárgájákat elhagyom.





CUKKINIS-FEHÉRJÉS MUFFIN, MEGLEPIVEL
(cukormentes, laktózmentes, teljes kiőrlésű, szívbarát, gyúrós)

Hozzávalók 12 muffinhoz:
1 és 1/3 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
2/3 bögre fehérjepor
100g erytrit
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
240 ml laktózmentes tej
egy kis citromlé
50 ml olívaolaj
2 tojásfehérje (vagy 1 tojás, 1 fehérje - ettől kicsit keményebb lesz, nekem bejött a csak fehérjés)
1 teáskanál vanilia kivonat
1/2 bögre leturmixolt cukkini
sárgabarack & 6-8 diabetikus étcsoki kocka

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 220 fokra. A tejet kimérem és belecsepegtetek pár csepp friss citromlevet.
  2. Turmixgépben összeaprítom a cukkinit. Egy kicsit lecsepegtetem a levét. 
  3. Összekeverem a lisztet, fehérjeport, erytritet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat és szerecsendiót.
  4. Egy másik tálban felverem a tojásfehérjéket, hozzáadom tejet, olajat és vanília aromát. Hozzáadom a cukkinipépet.
  5. A cukkinis masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez, és jól összedolgozom.
  6. Ezen a ponton szórhatok egy kis pekándiót és diabetikus csokit a tésztába (opcionális)
  7. Megtöltöm a muffin formákat félig. Teszek beléjük egy fél sárgabarackot és egy fél kocka diabetikus étcsokit. Ezután teletöltöm a muffin formákat.
  8. A végén megszórom a muffinokat egy kis erytrittel.
  9. 5-10 percig 220 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütjük. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjenek.
  10. 3 napig jól elállnak légmentesen lezárt dobozban.

Megjegyzések